המושג "דיאטה ים תיכונית" משקף את הרגלי התזונה המסורתיים של תושבי אגן הים התיכון, בעיקר בכרתים, יוון ובדרום איטליה. מדובר בדיאטה הכוללת בעיקרה דגנים מלאים, קטניות, שפע פירות וירקות, אגוזים וזרעים בדגש על שמן זית כתית, דגי מי ים וכמות מתונה של ביצים ויוגורט.

מחקרים תצפיתיים הראו כי התמותה מקבוצת מחלות הסרטן נמוכה יותר במדינות אגן הים התיכון המשמרות את הרגלי התזונה המסורתיים, בהשוואה למדינות צפון אירופה וצפון אמריקה.

בסקירת מחקרים עדכנית ניתנה התייחסות לעדויות אודות ההשפעה של הדיאטה הים תיכונית על שכיחות סוגי סרטן שונים, תמותה מהמחלה והישרדות החולים (1). במקרה של סרטן המעי הגס, אחד מסוגי הממאירויות השכיחים בעולם המערבי, נמצא כי היענות לדיאטה עשויה לתרום להגנה מפני התפתחותו.

המשך קריאה…

סרטן הערמונית נחשב כמחלה הממאירה השכיחה ביותר בגברים מעל גיל 50, וחוקרים מעריכים כי עשירית מהגברים בעולם המערבי יאובחנו במהלך חייהם בסרטן מסוג זה. מניעת סרטן הערמונית אפשרית בדרכים טבעיות על ידי תזונה, תוספי תזונה וצמחי מרפא.

אפילו לאחר אבחנת מחלה פעילה, לנושא המניעה חשיבות רבה בהפחתת הסיכון לחזרה של תהליך סרטני בעתיד.

רוצים לדעת איך? כתבתי לכם תוכנית מקיפה.

המשך קריאה…

אוכמניות כחולות (Vaccinium corymbosum) נחשבות "סופרפוד" נוגד סרטן עוצמתי, ובצדק! הפרי הכחול מכיל שפע של חומרים המשפיעים באופן משמעותי על חסינות הגוף – ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.

הפירות המופלאים האלו פועלים במספר מנגנונים לחיזוק מערכות הגוף, מניעה של התפתחות תהליך סרטני ושיפור היעילות של טיפולים תרופתיים.

המשך קריאה…

יותר מ 600 מיליון מבוגרים בעולם סובלים מעודף משקל, המהווים בערך 13% מאוכלוסיית העולם, רובם במדינות המפותחות. בישראל אנחנו עדים לעליה באחוז הסובלים מהשמנה, ומחקר עדכני בנושא הציג נתונים מדאיגים –  אחת מכל ארבע נשים סובלת מהשמנה (1).

עודף משקל ידוע כגורם סיכון להתפתחות של מחלת הסרטן, והמנגנון קשור בהפרשת חומרים דלקתיים מרקמת השומן שיוצרים סביבה המקדמת תהליך סרטני ופגיעה ביכולת החסינות של הגוף (2).

הקשר בין עודף משקל לסיכון גבוה לחלות בסרטן השד לאחר שנות הפוריות הוכח במחקרים רבים.

המשך קריאה…

בעשורים האחרונים נערכו מחקרים רבים שבדקו כיצד דפוסי התזונה שלנו משפיעים על הסיכון להתפתחות סרטן השד. המסקנות עד כה הן שדיאטה ים תיכונית צבעונית ועשירה, שכוללת יותר מזון צמחי מלא ופחות מזון מעובד, היא האסטרטגיה המועדפת למניעת המחלה (1).

המשך קריאה…

אנחנו יודעים קרוב ל 80 שנים שתאי הסרטן מעדיפים גלוקוז לצורך התפקוד שלהם. לתופעה הביוכימית הזו קוראים "תופעת ורבורג" והיא אחת המאפיינים של תאי סרטן.

המשך קריאה…

שורש הג'ינגר משמש אותנו כבר מאות שנים כתבלין במטבחים שונים ברחבי העולם וצמח מרפא ברפואות המסורתיות השונות.

ברפואות המסורתיות השימוש בצמח היה מקובל בהפרעות עיכול שונות כגון: בחילות, הקאות, שלשולים, תחושת אי-נוחות או נפיחות לאחר ארוחה. בעשור האחרון פורסמו מספר מחקרים קליניים שמצאו את השימוש בג'ינגר כיעיל להקלה על בחילות הנגרמות כתוצאה מטיפולים כימותרפיים.

המשך קריאה…

אני למדתי בבית הספר לרפואה טבעית שויטמין C הוא נוגד חמצון חיוני כחלק מהטיפול המשלים בסרטן, והמינון המומלץ לחולה הוא מספר גרמים ביום עד להופעת הפרעות עיכול.

אך גם הרפואה המשלימה לא חפה מתהליך למידה, ובשנת 2009 התפרסם מאמר סקירה חשוב שסותר לחלוטין את ההנחיות שאותן למדתי לגבי אופן הנטילה! (1).

אז איך נולד הרעיון של שימוש במינון גבוהה של ויטמין C כחלק מהטיפול בסרטן וכמה באמת נספג כאשר נוטלים תוסף תזונה בבליעה?

המשך קריאה…

סוכרת היא קבוצת מחלות שבבסיסן קיימת הפרעה באופן שבו הגוף משתמש בסוכר (גלוקוז) בדם. סוכרת מסוג 2 או בשמה הנוסף "סוכרת מבוגרים" מהווה את רוב מקרי הסוכרת. המאפיין העיקרי של המחלה הוא רמת גלוקוז גבוהה בדם במצב של צום והסיכון לאורך זמן לפתח מחלות כלי-דם ולב, פגיעה בכליות ועוד.

אנחנו יודעים על הקשר בין הגנים שלנו למחלה, אך מחקרים חדשים גם לימדו אותנו שרוב הגורמים למחלה קשורים באורח החיים המודרני והם ניתנים לשינוי ולכן לשליטה במחלה (1).

אז האם אפשר לשלוט בגורל?

המשך קריאה…

קבוצת מחלות הסרטן מהווה בשנים האחרונות את גורם התמותה השכיח ביותר בישראל.

מחלת גליובלסטומה היא השכיחה והתוקפנית ביותר מכלל הגידולים המתפתחים ברקמת המוח. זאת מחלה שמהווה אתגר עבור מדענים בתחום הרפואה בשל הקושי של חומרים שונים לחדור אל רקמת המוח ולהשפיע על הגידול.

אנחנו יודעים כיום על הקשר ההדוק בין תזונה לתהליך הסרטני. למעשה ההשפעה של מה שאנחנו אוכלים על הסיכון לפתח סרטן זהה לזה של עישון. לכן יותר מחקר נעשה בעשור האחרון על השימוש בדיאטות שונות למניעת המחלה או כטיפול משלים בזמן מחלה פעילה.

הדיאטה הקטוגנית מוכרת מזה זמן רב כטיפול יעיל להפחתת התקפים אפילפטיים בילדים. המנגנון קשור בשינויים הנגרמים בדיאטה לחילוף החומרים של תאי המוח. מסיבה זו קיים עניין רב באפשרות שאותו המנגנון עשוי גם לעכב את גידולי המוח.

במאמר זה אתייחס לידע שלמדתי עד כה.

המשך קריאה…