סרטן אוהב סוכר?

אנחנו יודעים קרוב ל 80 שנים שתאי הסרטן מעדיפים גלוקוז לצורך התפקוד שלהם. לתופעה הביוכימית הזו קוראים "תופעת ורבורג" והיא אחת המאפיינים של תאי סרטן.

מחקרים שנערכו בעשורים האחרונים הראו קשר בין רמת הגלוקוז בדם לבין חילוף חומרים מוגבר בתאי הרקמה הסרטנית. הבנה זו של תפקוד תאי הסרטן מנוצלת בבדיקת ההדמיה המוכרת לציבור בשם "סריקת PET" (בעברית "סריקת טומוגרפיית פליטת פוזיטרונים"). בטכניקת הדמיה זו, המשמשת כחלק מתהליך אבחנת המחלה, מזריקים סוכר רדיואקטיבי שנקשר במיוחד לתאים בהן קצב חילוף החומרים מהיר כמו תאי סרטן. הפלט של הבדיקה מלמד באלו אזורים נראתה "פעילות" מוגברת של אותו סוכר וכך ניתן ללמוד על מידת ההתפשטות של הרקמה הסרטנית(1).

למעשה, ההבדל בין חילוף החומרים של גלוקוז בתאי סרטן לבין זה שמתקיים בתאים תקינים כל כך משמעותי, עד שניתן לראות בתוצאת סריקת ה PET את גבולות הגידול בהן כבר אין קליטה של הגלוקוז הרדיואקטיבי.

צריכת רוב סוגי הפחמימות בתזונה שלנו מגבירה את רמת הגלוקוז והאינסולין (הורמון חשוב הקשור בספיגת סוכר לתאים) בדם, אך בקצב משתנה, בהתאם לסוג הפחמימות, העיבוד שלהן, הכמות ונוכחות של חומרים נוספים במזון.

הקצב בו מזון או משקה מסוים המכיל פחמימות ישפיע על רמת הגלוקוז בדם נקרא "אינדקס גליקמי" (Glycemic index או GI). בחישוב מדד זה מבדילים בין שני סוגי פחמימות – אלו שמתפרקות במהירות ומביאות לעלייה מהירה וחדה ברמת הסוכר בדם (נקראות גם פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה) ואלו שמתפרקות לאט ומשחררות גלוקוז באופן הדרגתי לזרם הדם (נקראת גם פחמימות עם אינדקס גליקמי נמוך).

הצורך של הגוף בהורמון אינסולין שתפקידו הוא בין היתר לאפשר לגלוקוז להיכנס לתאים נקרא "עומס גליקמי" (Glycemic load או GL). חישוב זה משכלל בתוכו את האינדקס הגליקמי יחד עם כמות הפחמימות במזון והוא נחשב כיום למדויק יותר.

אם כך, השאלה היא – האם אכילת מזונות בעלי אינדקס ועומס גליקמי גבוה תגרום לעליה מהירה ברמת הגלוקוז בדם, בדומה למצב הנגרם במהלך סריקת PET?

התשובה היא – נראה שכן! עדויות רבות מהעשורים האחרונים מצביעות על קשר בין דיאטה הכוללת ברובה מזונות בעלי אינדקס ועומס גליקמי גבוה לבין סיכון מוגבר להתפתחות סוגי סרטן שונים (2). בתי החולים הגדולים בארהב נרתמו להעברת מסר זה לציבור – ביה"ס לרפואה בהרווארד פרסם באתר שלו מדריך לבחירת פחמימות בריאות בעלות אינדקס גליקמי נמוך, והמרכז הרפואי למחקר וטיפול בסרטן "MD Anderson" פרסם עמדה לפיה "סוגי הפחמימות בדיאטה עלולים להשפיע על רמות הסוכר ולכן גם על ההתפתחות של תאי סרטן".

שורה תחתונה: מוקדם להסיק שסוכר גורם לסרטן, או אפילו שמניעה לחלוטין מסוכר תבטיח מניעה מהתפתחות מחלה. יחד עם זאת, ברור שמזונות מעובדים שגורמים לעלייה מהירה ברמת הגלוקוז בדם אינם תורמים לבריאות ועדיף לצרוך מהם לעיתים רחוקות. לכן, מומלץ שכל אדם הסובל ממחלה פעילה יכיר לכל הפחות את המושגים "אינדקס גליקמי" ו "עומס גליקמי" כדי לבחור את המזונות הנכונים ביותר לגופו במהלך הטיפול שלו.

מכירים אנשים שהמידע הזה יכול לעזור להם? פשוט שתפו אותם.