תזונה ים תיכונית להגנה מפני סרטן המעי הגס

המושג "דיאטה ים תיכונית" משקף את הרגלי התזונה המסורתיים של תושבי אגן הים התיכון, בעיקר בכרתים, יוון ובדרום איטליה. מדובר בדיאטה הכוללת בעיקרה דגנים מלאים, קטניות, שפע פירות וירקות, אגוזים וזרעים בדגש על שמן זית כתית, דגי מי ים וכמות מתונה של ביצים ויוגורט.

מחקרים תצפיתיים הראו כי התמותה מקבוצת מחלות הסרטן נמוכה יותר במדינות אגן הים התיכון המשמרות את הרגלי התזונה המסורתיים, בהשוואה למדינות צפון אירופה וצפון אמריקה.

בסקירת מחקרים עדכנית ניתנה התייחסות לעדויות אודות ההשפעה של הדיאטה הים תיכונית על שכיחות סוגי סרטן שונים, תמותה מהמחלה והישרדות החולים (1). במקרה של סרטן המעי הגס, אחד מסוגי הממאירויות השכיחים בעולם המערבי, נמצא כי היענות לדיאטה עשויה לתרום להגנה מפני התפתחותו.

אותה קבוצת מחקר פרסמה גם סיכום של 56 מחקרי תצפית שכללו יחד מיליון ושבע מאות אלף משתתפים (2). המסקנות היו שהיענות גבוהה יותר לעקרונות הדיאטה תרמה להפחתה של 15% בשכיחות סרטן המעי הגס.

הסוד של הדיאטה הים תיכונית טמון בשפע הפירות והירקות המכילים ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ועוד תרכובות רבות בעלות השפעה ביולוגית המיטיבה עם הגוף. כיום ידוע כי המרכיב התזונתי החשוב ביותר במניעת התפתחות סרטן המעי הגס הוא הסיבים התזונתיים הנמצאים בכמות גבוהה במזונות המרכיבים את הדיאטה הים תיכונית.

התיאוריה הקושרת את הסיבים לבריאות המעי הועלתה לראשונה ע"י דר' דניס בורקיט בשנות ה 70, שטען כי שכיחות סרטן המעי נמוכה יותר בקרב אפריקאים בשל תזונתם המסורתית המכילה כמות גבוהה של סיבים. מאז ועד היום פורסמו מאות מאמרים רפואיים שהראו כיצד הסיבים התזונתיים פועלים במספר מנגנונים כגון: הפחתת ריכוז גורמים קרצינוגנים במעי הגס בשל עלייה בנפח הצואה, שיפור מעבר מזון ופינוי פסולת, תמיכה בפעילות החיסונית של חיידקי המעי החיובים ועוד (3).

בדוח שפרסמה הקרן העולמית למחקר הסרטן בשנת 2011 הוצגו עדויות משכנעות לכך שצריכת בשר בקר ובשר מעובד מגבירה את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס (4). ואכן מטה אנליזה שסקרה את הספרות המדעית הראתה עלייה של כ 20% בממוצע בסיכון לממאירות עבור כל 100 גרם של בשר בקר או 50 גרם של בשר מעובד הנצרכים מידי יום (3).

הוצע כי המנגנונים העשויים להוות בסיס לקשר הינם: פגיעה במארג הטבעי של אוכלוסיית חיידקי המעי המשמשים כקו ההגנה העיקרי במעי, תכולת ברזל מסוג הֶם הקשור ביצירת תרכובות קרצינוגניות או במקרה של בשר מעובד אלו החומרים המשמרים. נמצא גם כי בישול בשר בטמפרטורה גבוהה גורם ליצירת תוצרי לוואי הקשורים בתהליך הסרטני.

בכנס האחרון של החברה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית (ASCO) ניתנה התייחסות להשפעת אורחות חיים בריאים על מדדי הישרדות שונים (OS, DFS ו- PFS). מחקר תצפיתי עקב אחרי קרוב לאלף חולי סרטן מעי גס בשלב 3 שקיבלו טיפול כימותרפי לאחר ניתוח. בתחילת המחקר המשתתפים קיבלו שאלון להערכת סגנון חייהם מבחינת תזונה נבונה (יותר פירות, ירקות ודגנים מלאים ופחות בשר בקר ובשר מעובד), שמירה על משקל גוף תקין ועיסוק בפעילות גופנית. לאחר 7 שנות מעקב נמצא בבירור שחולים ששמרו על משקל גוף תקין, עסקו בפעילות גופנית והרבו באכילת מגוון מזונות צמחיים מלאים זכו בתקופת הישרדות ארוכה יותר או הישרדות ללא החמרת המחלה (5).

שורה תחתונה: מתווה תזונתי הכולל ברובו מזונות צמחים, מלאים, צבעוניים ומגוונים המכילים כמות גבוהה של סיבים תזונתיים הינו אסטרטגיה יעילה להפחתת סיכון להתפתחות סרטן המעי או הישנות של המחלה.

מכירים אנשים שהמידע הזה יכול לעזור להם? פשוט שתפו אותם.

References:

  1. Schwingshackl L, Hoffmann G. Does a Mediterranean-Type Diet Reduce Cancer Risk? Current Nutrition Reports. 2016;5:9-17
  2. Schwingshackl L, Hoffmann G. Adherence to Mediterranean diet and risk of cancer: an updated systematic review and meta‐analysis of observational studies. Cancer Medicine. 2015;4(12):1933-1947
  3. Song M. et al. Nutrients, Foods, and Colorectal Cancer Prevention. Gastroenterology. 2015;148(6):1244-1260.e16
  4. World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Colorectal Cancer. 2011
  5. Erin Van Blarigan et al. American Cancer Society (ACS) Nutrition and Physical Activity Guidelines after colon cancer diagnosis and disease-free (DFS), recurrence-free (RFS), and overall survival (OS) in CALGB 89803 (Alliance). Journal of Clinical Oncology 2017 35:15_suppl10006-10006