חיפוש באתר

חמישה יתרונות בריאותיים של שקדים

חמישה יתרונות בריאותיים של שקדים

כותב: צביקה ראובן

נטורופת מוסמך ומנהל הקליניקה

ראשי פרקים

עץ השקד שמזכיר לי תמיד את שיר הילדים "השקדייה פורחת" ומוכר לרובנו כאגוז למאכל הוא למעשה הזרע של פרי העץ.

השקדים שאנו קונים בחנויות מגיעים מקליפורניה, ארה"ב. המוצר הנמכר כולל קליפה חומה או שקליפתו הוסרה, ונעשית הבדלה בין שקד "טבעי" לבין "קלוי". שקד שעבר קלייה תעשייתית אינו מומלץ מבחינה בריאותית.

מנת שקדים (שווה ל 28 גרם = 23 יחידות = רבע כוס = חופן) מכילה 3.5 גרם של סיבים תזונתיים, 6 גרם חלבון, שומן מסוג חד בלתי רווי ושפע חומרי הזנה כגון ויטמינים מקבוצת B, ויטמין E, מגנזיום ועוד (1).

הינה 5 עובדות מבוססות מחקר על היתרונות הבריאותיים של השקד.

 

תחושת שובע

אכילת מנת שקדים מספקת סיבים תזונתיים וחלבון התורמים לתחושת שובע (2). לכן אכילת שקדים בין הארוחות תגרום לכך שנגיע לארוחה הבאה שקולים יותר, ונבחר מזונות שמיטיבים יותר עם גופנו.

עובדה זו נצפתה במחקר קליני שנמשך 4 שבועות וכלל 137 משתתפים הנמצאים בקבוצת סיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2. החוקרים רצו לבדוק את ההשפעה של אכילת שקדים על רמת הסוכר לאחר ארוחה, תיאבון כללי, משקל גוף בטווח קצר ופרמטרים שונים בדם. אחת ממסקנות הניסוי הייתה שאכילת 2 חופני שקדים טבעיים כחטיף בין הארוחות גרמה להפחתה משמעותית בתחושת הרעב (3). מחקר נוסף ראוי לציון הינו Adventist Health Study 2 בו נערך מעקב אחרי 96,000 משתתפים, ובו נצפה גם קשר בין אכילת שקדים לתחושת שובע והפחתת הסיכון לעלייה במשקל (4).

בנוסף להיותו "משביע", השקד מכיל חומרים מסוימים שקשה לגוף שלנו לפרק ולעכל. למעשה כ 10%-15% מהקלוריות בשקדים אינן נספגות כלל לזרם הדם. זאת אחת הסיבות מדוע אכילת שקדים אינה תורמת לעלייה במשקל (5).

הנתונים האלו מאפשרים להבין איך במחקר אמריקאי שנערך בשנת 2003 מצאו שתוספת יומית של 3 חופני שקדים טבעיים לדיאטה דלת פחמימות הביאה להפחתה משמעותית במשקל לעומת תוספת של פחמימות מורכבות (6). מחקר נוסף, שכלל 10 משתתפות הסובלות מעודף משקל הראה שתוספת שקדים טבעיים לדיאטה תרמה להפחתה במשקל לעומת קבוצת הביקורת. בקבוצה שהוסיפה שקדים נצפתה גם היצרות של היקף המותנים ושיפור בפרמטרים שונים בבדיקות הדם (7).

 

איזון רמת הסוכר בדם

שקדים דלים בפחמימות ועשירים בשומן בריא, חלבון וסיבים תזונתיים. הרכב תזונתי שהופך אותם להיות בחירה מושלמת עבור חולי סוכרת. אך מה שמיוחד באמת במזון זה הוא המגנזיום שבו.

מגנזיום הוא מינרל שמעורב ביותר מ 100 תהליכים גופניים, ובניהם גם איזון רמת הסוכר בדם.

ההמלצה לצריכת מגנזיום יומית הינה 400מ"ג לאדם מבוגר, אך לדעתי יש צורך בכמות גבוהה יותר לרוב האוכלוסייה. צריכת שני חופנים של שקדים ביום תספק כמעט חצי מהכמות המומלצת (1).

העובדה שחסר מגנזיום מאפיין 25-38% מחולי סוכרת מסוג 2 ידועה כבר מסוף שנות התשעים (8). במחקר אחר נמצא שהשלמת החסר משפרת באופן משמעותי את מאזן משק הסוכר ורגישות התאים לאינסולין (9).

מחקרים אלו ועוד רבים מצביעים על כך שמזונות עשירים במגנזיום, כמו שקדים, עשויים מומלצים כחלק ממערך לטיפול ומניעת מחלות התסמונת המטבולית בכלל וסוכרת מסוג 2 בפרט.

(למעבר למאמר שכתבתי על ריפוי ומניעת סוכרת מסוג 2 אפשר ללחוץ כאן).

 

איזון הכולסטרול הכללי

ידוע שרמה גבוהה של ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL) מהווה גורם המשתתף בתהליך מורכב הקשור בסיכון גבוהה למחלות כלי-דם ולב.

לאכילת שקדים כארוחת בינים השפעה משמעותית על רמת ה LDL בדם וכן על גורמי סיכון נוספים, כפי שנראה במחקר אקראי, כפול סמיות שפורסם ב Circulation – אחד מעיתוני הרפואה החשובים (10).

מחקר קליני שנמשך 16 שבועות וכלל 65 משתתפים במצב תרום סכרתי, הראה שתזונה ש 20% מהקלוריות שבה מקורם בשקדים, הביאה להפחתה של 12.4 מ"ג/ד"ל בממוצע ברמת הכולסטרול מסוג LDL (11).

מחקר אחר מצא כי אכילת שני חופנים של שקדים ביום הביאה להפחתה של רמת הכולסטרול מסוג LDL ב 5.3 מ"ג/ד"ל בממוצע. החוקרים הדגישו כי אכילת שקדים יומית כתחליף לחטיף עתיר פחמימות, עשויה לתרום להפחתת הסיכון למחלות לב באנשים בריאים (12).

(למעבר למאמר שכתבתי על איזון כולסטרול באופן טבעי אפשר ללחוץ כאן).

 

נוגדי חמצון

שקדים הם מקור נפלא לנוגדי חמצון. חומרים אלו משמשים להגנת תאי הגוף מפני תגובה ביוכימית טבעית הנקראת "סטרס חמצוני". מדובר בתהליך המתרחש בתאים כתוצאה מהשימוש בחמצן לצורך יצור אנרגיה. במצב של חסר בנוגדי חמצון תוצרי הסטרס החמצוני עלולים לגורם לנזק תוך תאי ולכן להזדקנות מוקדמת (13).

נוגדי החמצון הנמצאים בשקדים מרוכזים בעיקר בשכבה החומה העוטפת את הזרע (14, 15). מסיבה זו, שקדים קלופים הם לא הבחירה הטובה ביותר מבחינה בריאותית.

חשוב לציין שקליפת השקדים הנמכרים בחנויות המזון (הזן המיובא ברובו מארה"ב) מכילה כמות זניחה של ציאניד הנוצר באופן טבעי בקליפה.

ק"ג שקדים מזן זה מכילים בממוצע 25 מ"ג ציאניד, ומאה גרם יכילו 2.5 מ"ג.

ארגון הבריאות העולמי (WHO) ממליץ להימנע מצריכת ציאניד גבוהה מ 10 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף. כלומר, לאדם במשקל ממוצע של 70 ק"ג עדיף להימנע מצריכת 70 מ"ג ציאניד משקדים הנמכרים בחנויות המזון. כדי להגיע לצריכת שקדים בכמות רעילה צריך לאכול כמה קילוגרים של שקדים בארוחה אחת, וזה כמובן לא קורה.

במחקר שכלל 60 גברים מעשנים נמצא שאכילת 3 חופני שקדים ביום, במשך 4 שבועות, הביאה להפחתה משמעותית בסטרס החמצוני (16). תוצאה דומה נצפתה במחקר נוסף, שמצא כי תוספת של שקדים לארוחות העיקריות גרמה להפחתה בסמני נזקי חמצון בדם (17).

 

ויטמין E

ויטמין E הוא שם כולל לקבוצת חומרים בעלי יכולת להתמוסס בשומן. מרבית המחקר אודות התועלת הבריאותית של קבוצת ויטמין זה קשורה לפעילותו כנוגד חמצון.

שקדים הם בין המקורות העשירים ביותר בטבע של ויטמין E, כאשר אכילת חופן אחת ביום תספק 37% מהצריכה היומית המומלצת (1).

מספר מחקרים מצאו קשר בין צריכה גבוהה של ויטמין E ממקורות תזונתיים בלבד, להפחתת הסיכון לסוגי סרטן שונים ומחלות כלי-דם ולב (18, 19, 20).

לבריאות!

 

מקורות
  1. Nutrition facts label for Nuts, almonds [Includes USDA commodity food A256, A264]
  2. Halton TL, Hu FB. The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review. J Am Coll Nutr. 2004 Oct;23(5):373-85.
  3. Tan, S., Mattes, R. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. Eur J Clin Nutr 67, 1205–1214 (2013).
  4. aceldo-Siegl K, Haddad E, Oda K, Fraser GE, Sabaté J (2014) Tree Nuts Are Inversely Associated with Metabolic Syndrome and Obesity: The Adventist Health Study-2. PLoS ONE 9(1): e85133.
  5. Mattes RD. The energetics of nut consumption. Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:337-9.
  6. Wien MA, Sabaté JM, Iklé DN, Cole SE, Kandeel FR. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Nov;27(11):1365-72.
  7. Abazarfard Z, Salehi M, Keshavarzi S. The effect of almonds on anthropometric measurements and lipid profile in overweight and obese females in a weight reduction program: A randomized controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2014 May;19(5):457-64.
  8. de Lordes Lima M, Cruz T, Pousada JC, Rodrigues LE, Barbosa K, Canguçu V. The effect of magnesium supplementation in increasing doses on the control of type 2 diabetes. Diabetes Care. 1998 May;21(5):682-6.
  9. Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F. Oral magnesium supplementation improves insulin sensitivity and metabolic control in type 2 diabetic subjects: a randomized double-blind controlled trial. Diabetes Care. 2003 Apr;26(4):1147-52.
  10. Jenkins DJ, Kendall CW, Marchie A, Parker TL, Connelly PW, Qian W, Haight JS, Faulkner D, Vidgen E, Lapsley KG, Spiller GA. Dose response of almonds on coronary heart disease risk factors: blood lipids, oxidized low-density lipoproteins, lipoprotein(a), homocysteine, and pulmonary nitric oxide: a randomized, controlled, crossover trial. Circulation. 2002 Sep 10;106(11):1327-32.
  11. Wien M, Bleich D, Raghuwanshi M, Gould-Forgerite S, Gomes J, Monahan-Couch L, Oda K. Almond consumption and cardiovascular risk factors in adults with prediabetes. J Am Coll Nutr. 2010 Jun;29(3):189-97.
  12. Berryman CE, West SG, Fleming JA, Bordi PL, Kris-Etherton PM. Effects of daily almond consumption on cardiometabolic risk and abdominal adiposity in healthy adults with elevated LDL-cholesterol: a randomized controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 5;4(1):e000993.
  13. Ames BN, Shigenaga MK, Hagen TM. Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging. Proc Natl Acad Sci U S A. 1993;90(17):7915-7922.
  14. Bolling BW, McKay DL, Blumberg JB. The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):117-23.
  15. Garrido I, Monagas M, Gómez-Cordovés C, Bartolomé B. Polyphenols and antioxidant properties of almond skins: influence of industrial processing. J Food Sci. 2008 Mar;73(2):C106-15.
  16. Li N, Jia X, Chen CY, Blumberg JB, Song Y, Zhang W, Zhang X, Ma G, Chen J. Almond consumption reduces oxidative DNA damage and lipid peroxidation in male smokers. J Nutr. 2007 Dec;137(12):2717-22.
  17. Jenkins DJ, Kendall CW, Josse AR, Salvatore S, Brighenti F, Augustin LS, Ellis PR, Vidgen E, Rao AV. Almonds decrease postprandial glycemia, insulinemia, and oxidative damage in healthy individuals. J Nutr. 2006 Dec;136(12):2987-92.
  18. Bostick RM, Potter JD, McKenzie DR, Sellers TA, Kushi LH, Steinmetz KA, Folsom AR. Reduced risk of colon cancer with high intake of vitamin E: the Iowa Women's Health Study. Cancer Res. 1993 Sep 15;53(18):4230-7.
  19. Wu QJ, Xiang YB, Yang G, et al. Vitamin E intake and the lung cancer risk among female nonsmokers: a report from the Shanghai Women's Health Study. Int J Cancer. 2015;136(3):610-617.
  20. Knekt P, Reunanen A, Järvinen R, Seppänen R, Heliövaara M, Aromaa A. Antioxidant vitamin intake and coronary mortality in a longitudinal population study. Am J Epidemiol. 1994 Jun 15;139(12):1180-9.

צביקה ראובן - נטורופת מוסמך, ויוצר "המטבח האנטי סרטני"

אני כאן בשבילך!

אשמח לתת לך ייעוץ טלפוני

בחינם

זה הזמן למלא פרטים ונדבר עוד היום!

צביקה ראובן - נטורופת מוסמך, ויוצר "המטבח האנטי סרטני"
דילוג לתוכן