חיפוש באתר

ריפלוקס

הטיפול הטבעי בריפלוקס

כותב: צביקה ראובן

נטורופת מוסמך ומנהל הקליניקה

ראשי פרקים

ריפלוקס או מחלת החזר קיבתי־וושטי, הוא מצב בו מתרחש מעבר לא תקין ולא רצוי של תוכן הקיבה, חזרה במעלה הוושט. תוכן הקיבה עלול לכלול רק טיפות חומצה אך גם מזון מעוכל חלקית. התסמין העיקרי של מחלה זו הוא תחושת צרבת.

מלבד תחושת צרבת, בעיה זו יכולה גם להתבטא בבחילות, הקאות, כאב בבליעה, דלקת גרון ואפילו שיעול.

חשוב לציין שאין תמיד קשר בין עוצמת הצרבת לנזק לוושט – באחד המחקרים, נמצא שעד 40% מאלו שסבלו מפגיעה קשה בתאי הוושט (תסמונת “בארט”) מעולם לא סבלו מצרבת!

ברוב המקרים, מחלת ריפלוקס נגרמת מאחת או יותר, מסיבות אלו:

  • בקע סרעפתי (שינוי מבני של אזור הסרעפת).
  • זיהום בחיידק בשם הליקובקטר פילורי.
  • רפיון הטונוס של שריר סוגר הוושט התחתון (lower esophageal sphincter או בקיצור LES).

(למעבר למאמר בו כתבתי על הקשר בין תת-חומציות לרפיון של סוגר הוושט התחתון אפשר ללחוץ כאן).

חשוב לציין שלא בכל המקרים של זיהום בחיידק הליקובקטר פילורי יגרם נזק לסוגר הוושט התחתון. זה תלוי במיקום מושבת החיידקים. אם היא תהיה ברום הבטן, קיימת סבירות גבוהה להשפעה על טונוס שריר סוגר הוושט התחתון. אך מושבת חיידקים בחלק התחתון של הקיבה, בתריסריון או במעי לא בהכרח תגרום לתסמיני ריפלוקס או צרבת.

סוגר הוושט התחתון הוא למעשה שריר, ואפשר לדמיין אותו כ "פקק" שנרפה ונפתח כאשר מזון נכנס לקיבה, ומתכווץ ונסגר ברגע שאין מזון שעובר לקיבה. כאשר ה "פקק" סגור נמנעת חזרה של מזון ומיצי העיכול אל הוושט.

אם כך, ה "פקק" (סוגר הוושט התחתון) אמור להיות סגור בכל רגע, מלבד הזמן בו מזון עובר לקיבה או הרגע בו אוויר יוצא מהקיבה חזרה לאוויר העולם…(גיהוק, או בשפה פשוטה – גרפס).

גם אנשים בריאים ללא פגיעה כלל בתפקוד סוגר הוושט התחתון, יסבלו מאירועים חולפים של ריפלוקס בשעה שאחרי ארוחות מסוימות. לרוב כאלו הכוללות תכולת שמן ושומן גבוהה, או תבלינים חריפים במיוחד.

תרופות, תזונה מעובדת ודלה בסיבים תזונתיים, עישון ומחלות רקע מסוימות – כל אלו עלולים לפגוע בטונוס של סוגר הוושט התחתון, ולכן לגרום לריפלוקס.

 

אורח חיים בריא

עישון, עודף משקל והתזונה הישראלית הנפוצה (המבוססות בעיקר על מוצרי עוף, מוצרי חלב ומוצרי חיטה) הם הגורמים העיקריים לריפלוקס.

מזונות ומשקאות אסורים לשימוש במצבי ריפלוקס וצרבת כוללים: אלכוהול, שוקולד, מוצרי חלב, מזון מתובל בפלפל חריף או צ'ילי, מיץ תפוזים, מיץ/רסק עגבניות ותה שחור.

לגבי עגבניות טריות, הן מכילות בעיקר מים. יחד עם זאת, עגבנייה מכילה מספר חומצות, בניהן חומצה אוקסלית, חומצה אסקורבית (ויטמין C), חומצת לימון, חומצה מאלית ועוד. חומצות אלו מעודדות יצירת חומצת קיבה, ולכן במצבי ריפלוקס יש לבחון את התגובה האישית לעגבניות.

חשוב לזכור! עגבניות בשום אופן לא יוצרות המחלה מלכתחילה, אלה רק מחמירות בחלק מהמקרים את התסמינים.

 

עודף משקל יוצר לחץ תוך בטני מוגבר כתוצאה מעומס של רקמת השומן על שק הקיבה, וכך עולה הסיכון להתפתחות בקע סרעפתי ו/או ריפלוקס (1). לכן, תהליך ירידה במשקל יהיה השלב הראשון בטיפול במצבי ריפלוקס על רקע של עודף משקל.

(למעבר למאמר בו לימדתי איך לרדת במשקל ללא ספירת קלוריות אפשר ללחוץ כאן).

במצב של ריפלוקס על רקע של עודף משקל, נראת לרוב החמרה לאחר שכיבה – מצב בו הלחץ של רקמת השומן הבטנית על שק הקיבה מופעל ביתר שאת לעומת הלחץ המופעל בעמידה.

התזונה הים תיכונית, המאפיינת את תושבי הכפרים בחלק ממדינות אגן הים התיכון, הינה אחת מתוכניות התזונה הנחקרות והיעילות ביותר לשמירה על תפקוד גוף מיטבי. מתווה תזונתי זה, נחקר רבות במהלך העשורים האחרונים כמתווה תזונתי מאוזן ונבון להשגת ירידה במשקל ושיפור הטונוס של סוגר הוושט-התחתון (2).

התזונה הים תיכונית מבוססת על שפע מזונות מהצומח, בצורתם הטרייה, בדגש על פירות וירקות במגוון צבעים, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים, ומעט דגי מי ים וביצים.

 

צמחי מרפא

קליפת הגזע הפנימי של עץ הבוקיצה, המוכר גם בשם אולמוס (Ulmus rubra או Slippery Elm) ושורש ועלי אלתיאה (Althea officinalis או Marshmallow Root) הם שני צמחי המרפא העיקריים בטיפול בריפלוקס.

שני הצמחים מכילים הרכב ייחודי של חומרים ריריים, שאינם עוברים פירוק בקיבה ואף מתנפחים מעבר לגודלם המקורי במגע עם נוזלי הקיבה. הג'ל הנוצר בקיבה, מאפשר יצירת שכבת חיץ המפרידה בין חומצת הקיבה לוושט ובכך מפחיתה את הסיכון לעליית תוכן הקיבה במעלה הוושט.

בקליניקה, אנו ממליצים לשלב בתהליך הטיפול את הפורמולה ST COOL המכילה תמציות נטולות אלכוהול של אולמוס, אלתיאה, קמומיל ומעט ליקוריץ.

ליקוריץ

 

תכשיר זה נטול אלכוהול (שאריות של אלכוהול 0.1%) ופותח בשיטה מהפכנית ובמיכון מתקדם. שיטת מיצוי זו, מאפשרת את הפקת כלל החומרים הפעילים, ובאותה מידה את הפרדת האלכוהול מנוזל המיצוי. התוצר הסופי איכותי, מרוכז ונטול אלכוהול.

התערובת מכילה צמחי מרפא המכילים חומרים יוצרי לחות ונוגדי דלקת, המתאימים למצבי חומציות יתר, דלקת בקיבה, צרבות וריפלוקס.

לרכישת פורמולת צמחי המרפא היחודית ST COOL בחנות הקליניקה אפשר ללחוץ כאן.

 

מקורות
  1. Chang P, Friedenberg F. Obesity and GERD. Gastroenterol Clin North Am. 2014;43(1):161-173
  2. Mehta RS, Nguyen LH, Ma W, Staller K, Song M, Chan AT. Association of Diet and Lifestyle With the Risk of Gastroesophageal Reflux Disease Symptoms in US Women. JAMA Intern Med. 2021;181(4):552-554.

צביקה ראובן - נטורופת מוסמך, ויוצר "המטבח האנטי סרטני"

אני כאן בשבילך!

אשמח לתת לך ייעוץ טלפוני

בחינם

זה הזמן למלא פרטים ונדבר עוד היום!

צביקה ראובן - נטורופת מוסמך, ויוצר "המטבח האנטי סרטני"
דילוג לתוכן