חיפוש באתר

תה ירוק למניעת סרטן

תה ירוק למניעת סרטן

כותב: צביקה ראובן

נטורופת מוסמך ומנהל הקליניקה

ראשי פרקים

תה ירוק או בשמו הלטיני קמליה סינית (Camellia sinensis) הוא שיח ירוק-עד הגדל בעיקר במדינות מזרח אסיה.

על פי דרגת התסיסה ומוצא הצמח, התה מסווג כירוק, לבן, צהוב או שחור. המוכר והמקובל לצריכה בישראל הוא התה השחור ואחריו התה הירוק.

עלי קמליה סינית מכילים מגוון חומרים בעלי השפעה רפואית, בינהם פוליפנולים וקטכינים.

אפיגלוקטכין-3-גלאט או EGCG הוא שמו של הקטכין לו מיוחסת מרבית הפעילות נוגדת הסרטן של הצמח (1).

תה ירוק אכן מכיל קפאין, אך בכמות נמוכה מאוד יחסית לקפה, כפי שניתן לראות בטבלה שפורסמה בכתב העת המדעי Journal of Food and Science בשנת 2010:

תה ירוק 2

בנוסף, עלי תה ירוק מכילים כמות גבוהה של החומצה האמינית תיאנין הגורמת להרחבת כלי דם, ולכן עליית לחץ דם בעקבות צריכת תה ירוק נחשבת כתגובה נדירה.

ניתן לצרוך תה ירוק כחליטה או בתור תוספי תזונה בצורה נוזלית, כמוסות או טבליות המכילות תמצית תה ירוק.

לשאלה האם שתיית תה ירוק יעילה למניעת סרטן אין תשובה חד-משמעית. מטה אנליזה שפורסמה בספריית קוֹקרֵן בחנה את התועלת האנטי-סרטנית של שתיית חליטת עלי תה ירוק בכמות של ספל ועד עשר כוסות ביום. בעוד וקיימים מחקרים מעודדים המראים הגנה מסוימת מפני התפתחות סרטן ריאות, לבלב ומעי, מסיכום נתונים של 142 מחקרים לא היה ניתן להסיק מסקנה חד-משמעית לגבי כלל סוגי הסרטן (2).

בעוד ותכולת ה EGCG בחליטות התה הירוק משתנה בהתאם לאיזור הגידול, משוער כי 2-3 כוסות מספקות בערך 200 מ”ג של EGCG. במרבית המחקרים נעשה שימוש בתוסף תזונה שהכיל בין 200 מ"ג ל- 800 מ"ג EGCG.

מחקרים רבים בחנו את השפעת החומרים הפעילים (פוליפנולים, פלבנולים, קטכינים ועוד) הנמצאים בתה הירוק על בני אדם. לתרכובות אלו מיוחסת השפעה נוגדת חמצון רבת עוצמה והשפעה נוגדת סרטן במספר מנגנונים – מוות של תאי סרטן (אפופטוזיס), השפעה מעכבת על מחזור חלקות תאי סרטן ופעילות נוגדת דלקת (במנגנון דומה לתרופה איבופרופן) (3).

הסוכנות האירופית לבטיחות מזון (EFSA) ביצעה הערכת בטיחות לחומרים הפעילים בתה הירוק כאשר אנחנו שותים את התה הירוק מידי יום.

לפי EFSA נראה כי קטכינים מחליטות תה ירוק ומשקאות דומים הם בדרך כלל בטוחים לצריכה, ולעומת זאת קטכינים כגון EGCG מתוספי תזונה במינונים של 800 מ"ג ליום ומעלה עשויים להעלות סיכון לנזק לכבד! (4).

לנשים בהריון, לנשים מניקות ולחולים עם בעיות לב מומלץ בדרך כלל להימנע או להגביל את צריכת תה ירוק לשתי כוסות ליום.

חשוב לציין! שסקירת המחקרים שפורסמה בספריית קוֹקרֵן, בה נבחנה התועלת של צריכת תה ירוק למניעת סרטן, מצאה מגוון תופעות לוואי שליליות שדווחו עקב שימוש בתוספי תמציות תה ירוק שנעשה בהן שימוש בניסויים קליניים. הללו כוללים: בחילות קלות עד בינוניות, שלשולים, עצירות, קשיי עיכול ורפלוקס, עלייה באנזימי כבד, לחץ דם מוגבר, נדודי שינה, סחרחורת, פריחה או תגובות עור אלרגיות.

על פי הדיווחים כל התופעות הללו היו שכיחות יותר בקבוצות שנטלו תה ירוק בהשוואה לפלסבו.

סקירה מטעם ארגוני הבריאות בצפון אמריקה מצביעה על כך ששתייה של עד 8 כוסות תה ירוק מדי יום אינה קשורה לתופעות לוואי משמעותיות או לסיכון מוגבר למחלות כרוניות חמורות.

חשוב לציין כי צריכת קפאין גבוהה מ 600 מ"ג ליום, והיא שוות ערך ל 12 כוסות תה ירוק ביום, עלולה לגרום לסחרחורת, נדודי שינה, רעידות, חוסר מנוחה ובלבול, הפרשת שתן גדולה מהרגיל והפרעות בקצב הלב.

תה ירוק יפני הנקרא גם מאצ'ה מכיל כמות גבוהה יותר של הקטכין EGCG מאשר התה הירוק הגדל בסין.

כיום, ניתן לרכוש מאצ'ה ברוב חנויות המזון בישראל. תה ירוק זה נמכר כעלים יבשים לחליטה או כשקיק לחליטה. כדי להפיק את המיטב משתיית התה, אני ממליץ להשתמש בעלי תה ירוק לחליטה שנרכשו באריזת וואקום. לאחר פתיחה יש לאחסן את העלים בקירור. כדי להכין ספל חליטת תה ירוק יש לחלוט כפית עלים גדושה במתקן חליטה, במים חמים (85 מעלות) ולחלוט במשך 3-5 דקות.

מינון מומלץ –  2-8 כוסות ליום, 2 גר' עלי תה או שקיק לכל כוס תה ירוק.

לבריאות!

 

מקורות
  1. Min KJ, Kwon TK. Anticancer effects and molecular mechanisms of epigallocatechin-3-gallate. Integr Med Res. 2014 Mar;3(1):16-24.
  2. Boehm K, Borrelli F, Ernst E, Habacher G, Hung SK, Milazzo S, Horneber M. Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer. Cochrane Database Syst Rev. 2009 Jul 8;2009(3):CD005004.
  3. Almatroodi SA, Almatroudi A, Khan AA, Alhumaydhi FA, Alsahli MA, Rahmani AH. Potential Therapeutic Targets of Epigallocatechin Gallate (EGCG), the Most Abundant Catechin in Green Tea, and Its Role in the Therapy of Various Types of Cancer. Molecules. 2020;25(14):3146.
  4. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS), Younes, M., Aggett, P., Aguilar, F., Crebelli, R., Dusemund, B. & Wright, M. (2018). Scientific opinion on the safety of green tea catechins. EFSA Journal, 16(4), e05239.‏

צביקה ראובן - נטורופת מוסמך, ויוצר "המטבח האנטי סרטני"

אני כאן בשבילך!

אשמח לתת לך ייעוץ טלפוני

בחינם

זה הזמן למלא פרטים ונדבר עוד היום!

צביקה ראובן - נטורופת מוסמך, ויוצר "המטבח האנטי סרטני"
דילוג לתוכן