חיפוש באתר

הקשר בין תזונה לסרטן

הקשר בין תזונה לסרטן

כותב: צביקה ראובן

נטורופת מוסמך ומנהל הקליניקה

ראשי פרקים

האם יש קשר מוכח בין תזונה לסיכון התחלואה בסרטן? בין תזונה לקצב ההתקדמות של המחלה? או חלילה לחזרתה?

בשנים האחרונות המחקר בנושא הקשר בין תזונה לסרטן הולך ומתרבה, ואין זה יותר עניין של דעה אלא ידיעת העובדות.

העדויות הראשונות שציינו את הקשר תזונה-סרטן נראו בתחילת שנות ה 80 של המאה ה 20.

פרופ' וולטר ווילט הוא אחד הדמויות הבלוטות בשיח הציבורי אודות הקשר תזונה-סרטן. ווילט שמנהל את מחלקת התזונה בביה"ס לרפואה בהרוורד, אחראי ושותף ליותר מ 1700 פרסומים מדעיים.

מאמרו Diet and Cancer שפורסם בשנת 2000 בעיתון Oncologist היה נקודת ציון משמעותית בשיח הציבורי בנושא תזונה-סרטן (1).

ווילט טוען שתזונה הינה הגורם הסביבתי המוביל בהקשר למחלת הסרטן, ואחוז ההשפעה המשוער של תזונה על המחלה עומד על ממוצע של 35% (2).

סרטן

מקור:

Anand, Preetha et al. “Cancer is a preventable disease that requires major lifestyle changes.” Pharmaceutical research, vol. 25,9 (2008): 2097-116.

כיצד מוסברת ההשערה שלתזונה מקום כה מרכזי בהשפעה על התפתחות תהליך סרטני ?

השפעתה של התזונה על הגוף היא הממושכת, הרציפה והמשמעותית מבין הגורמים אליהם אנו נחשפים במהלך חיינו ומתחילה עוד בשלב הטרום לידתי.

גופנו נחשף דרך האוכל לכמויות אדירות ומגוונות של חומרים, חלקם בעלי פוטנציאל מזיק ביותר וחלקם בעלי פוטנציאל מונע תחלואה.

 

עודף משקל

מחקרים שנערכו במדמי אוכלוסיה גדולים הראו קשר עקבי בין עודף משקל לסוגים מסוימים של סרטן (3).

הסיכונים הגבוהים ביותר הם לסרטן רירית הרחם, שחלות, שד, וושט, קיבה, מעי גס, כבד, כליות, לבלב, כיס השתן, בלוטת התריס, המנגיומה ומילומה נפוצה.

לרקמת השומן תפקיד מרכזי בתהליך הסרטני. היא מהווה מאגר של שומנים המשפיעים על היכולת החיסונית באמצעות מעורבות בפעילות של מקרופגים, מהווה מקור לפרוקסידים מוטגנים, וכן מקור לפרקורסורים סטרואידים המעורבים במספר סוגים של גידולים.

ההמלצה הגורפת היום למניעת סרטן היא שמירה על משקל גוף תקין והימנעות מעודפי פחמימות פשוטות ושומן.

השמנה-סרטן

באיור מתוך מאגר המידע של המכון הלאומי לסרטן של ארה"ב ניתן לראות אלו סוגי סרטן נמצאו כקשורים בעודף משקל.

למרות שקימות מספר תיאוריות המסבירות את הקשר בין עודף משקל וסרטן, יש אמת אחת עלייה מרבית חוקרי התזונה מסכימים – אנחנו לא אוכלים יותר מידי אוכל, אנחנו אוכלים יותר מידי קלוריות!

(למעבר למאמר בו הסברתי איך ניתן לרדת במשקל בלי לספור קלוריות אפשר ללחוץ כאן).

צריכת קלוריות עודפת מגבירה ייצור של רדיקלים חופשיים – ידוע כי רדיקלים חופשיים מסוגלים לגרום נזק ישיר לחומר הגנטי ולהשרות מוטציות. מצבים בהם יש דלקת כרונית וייצור רדיקלים מוגבר נוטים לעיתים קרובות להביא לשינויים ממאירים (4).

 

פירות וירקות

קיימת הסכמה גורפת לגבי הקשר ההפוך שבין צריכת פירות וירקות לתחלואה בסרטן.

ברור כי הגברת כמות הפירות, הירקות והדגנים המלאים בתפריט מצמצמת הסיכון לתחלואה במגוון סוגי סרטן, בעיקר פה, לוע, ושט, ריאות, קיבה, קולון ופי הטבעת.

כמו כן, ולא פחות חשוב, אין עדויות להגברה של ממאירות משום סוג בצריכה גבוהה של מזונות אלה.

ההמלצה הגורפת היא לצרוך לפחות 5 מנות של פירות וירקות ליום, ולהרבות ככל האפשר בצריכת מזונות מלאים (5).

תרומת הפירות והירקות להפחתת הסיכון להפתחות סרטן פועלת במספר מנגנונים – שפעול תהליכי ניקוי רעלים בכבד, פעילות נוגדת חמצון, יכולת ההגנה של סיבים תזונתיים על בריאות המעיים ומנגנונים נוספים.

(למעבר למאמר בנושא החשיבות של פירות וירקות בהפחתת הסיכון להפתחות סרטן השד אפשר ללחוץ כאן).

 

מקורות
  1. C. Willett. Diet and cancer. Oncologist. 5:393–404 (2000).
  2. Anand P, Kunnumakkara AB, Sundaram C, et al. Cancer is a preventable disease that requires major lifestyle changes. Pharm Res. 2008;25(9):2097-2116.
  3. NIH Obesity and Cancer Fact Sheet.
  4. Deng T, Lyon CJ, Bergin S, Caligiuri MA, Hsueh WA. Obesity, Inflammation, and Cancer. Annu Rev Pathol. 2016 May 23;11:421-49.
  5. Key TJ. Fruit and vegetables and cancer risk. Br J Cancer. 2011;104(1):6–11.

צביקה ראובן - נטורופת מוסמך, ויוצר "המטבח האנטי סרטני"

אני כאן בשבילך!

אשמח לתת לך ייעוץ טלפוני

בחינם

זה הזמן למלא פרטים ונדבר עוד היום!

צביקה ראובן - נטורופת מוסמך, ויוצר "המטבח האנטי סרטני"
דילוג לתוכן