חיפוש באתר

תיאור מִקְרֶה - הטיפול בתסמונת מעי רגיש

הטיפול הטבעי בתסמונת מעי רגיש

כותב: צביקה ראובן

נטורופת מוסמך ומנהל הקליניקה

ראשי פרקים

תסמונת מעי רגיש ( Irritable bowel syndromeאו בקיצור IBS) ידועה כהפרעת העיכול הנפוצה ביותר במדינות המערב.

מדובר בהפרעה תפקודית של המעיים, הנראית יותר בנשים מאשר בגברים, ועלולה להופיע בכל שלב בחיים. התסמונת משפיעה בעיקר על איכות החיים, ותסמין ההיכר שלה הינו תחושת נפיחות תמידית באזור הבטן. בנוסף, נראים לעיתים קרובות גם שינויים בפעילות המעיים – שלשולים, עצירות או שילוב של שלשולים ועצירות לסירוגין.

רוב הפונים לרופא שיתארו תסמינים כאלו, ללא ירידה במשקל או היסטוריה של מחלות מעי דלקתיות, יקבלו אבחנה של תסמונת מעי רגיש.

בעבר נעשתה האבחנה של התסמונת על דרך השלילה (בדיקת קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה לשלילת מחלות דלקתיות), אך שיטה זו הביאה לתהליך אבחנתי ממושך, יקר וכזה הכולל בדיקות הכרוכות בסיכון אפשרי לנבדק. בעשורים האחרונים האבחנה של התסמונת מבוססת על תשאול המטופל לגבי התסמינים האופייניים ובירור אבחנתי מינימלי.

חוקרים משערים כי קיימים מספר גורמים שעלולים לגרום להתפתחות התסמונת בכל שלב בחיים (1), אך השכיח ביותר הינו שינוי באוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים (פרוביוטיקה) עקב שימוש באנטיביוטיקה ותרופות נוספות ו/או תזונה דלת סיבים תזונתיים ועשירה במזונות מעובדים. גורמים אלו עלולים לגרום לשינוי במארג הטבעי של הפרוביוטיקה החיובית.

קיימים גורמים נוספים למעי רגיש, כגון שינוי בתנועתיות המעיים לאחר ניתוח במערכת העיכול, אי-סבילות או רגישות למזונות, גורמים פסיכולוגים או רגישות יתר של אברי הבטן הנראית לעיתים קרובות כחלק ממחלת פיברומיאלגיה.

למעבר למאמר בו הסברתי על מעי רגיש הנגרם כתוצאה מרגישות יתר של אברי הבטן ניתן ללחוץ כאן.

דיסביוזה, או שינוי בהרכב חיידקי המעיים (פרוביוטיקה) הינו מצב שנחקר רבות בשנים האחרונות בשל השפעתו על בריאות וחולי, וחוקרים גילו שלחיידקי הפרוביוטיקה השפעה גם על תהליכי עיבוד של פחמימות שונות במערכת העיכול.

פחמימות, שברגע ואינן עוברות פירוק מיטבי בקיבה, עלולות להוות הגורם למעי רגיש.

 

דיאטה דלת פודמאפ (Low FODMAP's Diet)

חוקרים באוסטרליה מצאו שפחמימות מסוימות במגוון מזונות אינן מתפרקות באופן מיטבי באנשים הסובלים מתסמונת מעי רגיש. פודמאפ'ס או באנגלית FODMAP's אלו ראשי התיבות של שמות אותן קבוצות פחמימות (Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols).

מדובר בסוגי פחמימות שכאשר אינן מתפרקות באופן מיטבי בקיבה, הן עלולות לגרום לתסיסה במעיים ולכן לייצור גזים ותחושת נפיחות. אותן פחמימות גם עלולות לגורם למשיכת נוזלים לתוך חלל המעי הגס ולכן לריבוי יציאות, ולצואה רכה או לשלשולים.

קבוצות הפחמימות:

  • אוליגוסכרידים – נמצאים בעיקר במוצרי חיטה, בצל, ארטישוק, קטניות מסוימות ועוד.
  • דיסכרידים – נמצאים בעיקר במוצרי החלב.
  • מונוסכרידים – נמצאים בעיקר בפירות מסוימים ומזונות מעובדים.
  • סוכרים אלכוהוליים כגון סורביטול וכדומה הנמצאים במסטיקים ומזונות מעובדים.

הדיאטה מחולקת למזונות עשירים בפודמאפ ועניים בפודמאפ, וכיום ניתן למצוא ברשת מידע רב בנושא הדיאטה הכולל תפריטים, ספרים ואף אפליקציות.

 

מותר-אסור בדיאטה דלת פודמאפ

מזונות מותרים בדיאטה

  • פירות – בננה, מלון, חמוציות, ענבים, קיווי, לימון, תפוז, פפאיה, פסיפלורה, אננס, תות ופירות יער.
  • פירות בהגבלה של עד חצי יחידה – אשכולית, פומלית ורימון.
  • ירקות – תרד, מנגולד, ברוקולי, שומר, לפת, צנון, צנונית, נבטי אלפלפה, קייל, גזר, באק צ'וי, עגבנייה, גמבה, קולורבי, מלפפון, חציל, חסה, דלעת, דלורית, תפו"א, בטטה וקישוא.
  • דגנים – כוסמין מלא, אורז מלא, שיבולת שועל, תירס טרי, קינואה, אמרנט, כוסמת, דוחן, טופו וטמפה.
  • מזון מהחי – דגי מים עמוקים (סלמון, סול, הליבוט, מקרל), ביצים ועוף רזה או הודו רזה.
  • תחליפי חלב – משקה קוקוס, משקה אורז ומשקה שקדים.
  • שומנים – שמן זית, זיתים, טחינה מלאה, שקדייה, שקדים, אגוזי מלך, אגוזי ברזיל, צנוברים, זרעי דלעת, זרעי חמנייה, זרעי פשתן וזרעי צ'יה.
  • תבלינים – וניל, כורכום, ג'ינג'ר, בזיליקום, כוסברה, פטרוזיליה, אורגנו, טימין ושאר תבלינים איכותיים.
  • אצות – ​וואקמה, נורי, קומבו וקלפ.
  • ממתיקים – סירופ מייפל איכותי או אבקת אריתריטול (עד 5 גרם = כפית בסה"כ ביום).

מזונות אסורים בדיאטה

  • פירות – תפוח עץ, משמש, תמרים, שזיף, תאנים, מנגו, נקטרינה, אפרסק, אגס, אפרסמון, אבטיח, פירות יבשים וצימוקים.
  • ירקות – ארטישוק, אספרגוס, כרוב, כרובית, סלק, סלרי, כרישה, אבוקדו ופטריות.
  • קטניות – שעועית, אפונה, עדשים (למעט עדשים אדומות), חומוס ופולי סויה ("אדממה").
  • דגנים – מוצרי חיטה (לחם, פסטה, סולת, קוסקוס, בורגול, קובה, פתיתים, דגני בוקר, קרקרים, עוגות ומאפים), מוצרי שעורה (גריסים וגריסי פנינה) ותחליף קפה ע"ב דגנים/צ'יקורי.
  • מוצרי חלב (פרה, כבש ועז) – חלב ניגר, מגוון הגבינות, רטבים ומוצרים ע"ב חלב ותוצרי חלב במזון.
  • ממתיקים – סוכר לבן, חום וכדומה, דבש, אגבה וממתיקים אלכוהוליים (סורביטול, מלטיטול וכדומה).
  • נוזלים – חלב סויה, מיצי פירות ומשקאות תוססים וקלים המכילים חומרי שימור, צבע טעם וריח.
  • שומנים – קשיו ופיסטוק.

 

דוגמא לתפריט יומי בדיאטה דלת פודמאפ

אפשרויות לארוחת בוקר או ערב

  • דייסה משיבולת שועל דקה/גסה/זרעים שלמים ע"ב מים + אגוזי מלך + פירות יער / פרי מותר.
    * העדיפות הינה לשיבולת שועל גסה או זרעים שלמים (נמכרים במרבית בתי הטבע).
    * ניתן להמתיק עם מעט סירופ מייפל איכותי.
  • סלט מפירות מותרים + קינואה + אגוזי מלך + קינמון.
  • לחם כוסמין אורגני מלא ללא שמרים  + טחינה מלאה / חמאת שקדים.
  • ביצה מקושקשת עם עלי תרד ועשבי תיבול + סלט מירקות (רשימת מותרים).
  • סלט מירקות מותרים + קינואה / ביצה קשה / קוביות סלמון מוקפץ / נתחי חזה עוף רזה אפוי.
  • תבשיל עדשים כתומות ועגבניות.
  • מרק – ירקות כתומים / ירקות (רשימת מותרים) + אטריות מאורז מלא.

אפשרויות לארוחות ביניים

  • חופן של זרעי דלעת / שקדים / אגוזי מלך ו/או פירות או ירקות (רשימת מותרים).

אפשרויות לארוחה עיקרית

  • תבשיל קינואה / אורז מלא / כוסמת ירוקה + מנת דג אפוי (סלמון, סול, הליבוט, מקרל).
  • תפו"א אפויים בתנור / ירקות (רשימת מותרים) אפויים בתנור + חזה עוף רזה / הודו רזה אפוי.
  • פלפלים אדומים ממולאים בקינואה / אורז מלא.
  • מחית "ירקות כתומים" (בטטה, דלעת ודלורית).
  • נתחי סלמון וירקות (רשימת מותרים) מוקפצים + אטריות מאורז מלא (ללא רוטב סויה).

מנה מותרת יומית: שוקולד מריר ללא תוספת סוכר, לפחות 70% מוצקי קקאו, בהגבלה עד 5 קוביות.

טיפים להצלחת הטיפול

  • הוסיפו כף שמן זית, מיץ לימון, תבלינים או עשבי תיבול לאוכל – חשוב שתהנו מהארוחות.
  • היערכות, היערכות – קחו עמכם ארוחות למהלך היום מחוץ לבית. במיוחד ארוחות ביניים.
  • הקפידו על קריאה של תוויות מזון כדי לבדוק האם המוצר מכיל רכיב מסוים שאינו מתאים.
  • מלאו יומן "מעי רגיש" של יום אחד, פעם בשבוע, בדגש על הסימפטומים. במידה ותשימו לב לתסמינים אחרי אכילה של פירות או ירקות (רשימת מותרים), מומלץ להפחית את כמותם לחצי כוס בארוחה.
  • בדקו את התגובה של מערכת העיכול לירקות מבושלים לעומת ירוקת טריים, העדיפו ירקות מבושלים/אפויים במידת הצורך.

 

מקורות
  1. Halmos EP. When the low FODMAP diet does not work. J Gastroenterol Hepatol. 2017 Mar;32 Suppl 1:69-72.

צביקה ראובן - נטורופת מוסמך, ויוצר "המטבח האנטי סרטני"

אני כאן בשבילך!

אשמח לתת לך ייעוץ טלפוני

בחינם

זה הזמן למלא פרטים ונדבר עוד היום!

צביקה ראובן - נטורופת מוסמך, ויוצר "המטבח האנטי סרטני"
דילוג לתוכן