גיל המעבר או מנופאוזה הוא השלב במעגל חיי האישה בו חלה באופן הדרגתי ירידה ביכולת הפוריות. שלב טבעי זה עשוי להמשך חודשים ספורים ואף מספר שנים והוא מופיע לרוב בגילאי 45 עד 55. אגב, גיל מעבר מוקדם (לפני גיל 40) עלול להופיע באישה אחת מתוך מאה, ונשים מעשנות עשויות להיכנס לגיל המעבר מוקדם יותר מאלה שאינן מעשנות.
במהלך תקופה המעבר חלה ירידה טבעית וצפויה ביכולת השחלות ליצור ולהפריש את הורמוני המין אסטרוגן ופרוגסטרון. כתוצאה מכך נראת אי-סדירות בקבלת הווסת החודשית עד כדי הפסקתה לחלוטין.
כאשר התסמין היחיד שאמור להתרחש במהלך שלב הפסקת קבלת הוסת הוא – סיום תקופת הפוריות, וזהו!
כלומר, גלי חום, מיגרנות, בעיות זיכרון, קשי ריכוז ואף דיכאון הם תסמינים שאינם אמורים להראות והם מלמדים על חוסר איזון הורמונאלי המצריך התייחסות.
הירידה הטבעית ברמת האסטרוגן עלולה להשפיע גם על חילוף החומרים של המינרל סידן ולכן גם לירידה בצפיפות העצמות וסיכון מוגבר להתפתחות אוסטאופורוזיס.
התסמין השכיח ביותר בתחילת גיל המעבר ובגיל המעבר עצמו הוא גלי חום.
מה הם אותם גלי חום ?
גלי החום נגרמים ככל הנראה כתוצאה מהתרחבות כלי דם היקפיים בקרבת העור, ונשים רבות מתארות אותם כתחושות פתאומית של חום בחזה, בפנים ובראש.
תחושת החום נמשכת בדרך כלל בין שתיים לארבע דקות ולעתים קרובות היא תלווה בהזעה מרובה ולפעמים אף בשמיעה של דפיקות הלב בזמן מנוחה (פלפיטציות). לעיתים הגלים יבואו אחרי צמרמורות, רעד ותחושת חרדה. יש נשים שיחוו גלי חום מידי פעם בלבד ויש נשים שיחוו זאת בכל שעה ביום ואף בלילה.
גלי חום עשויים ללמד על שינויים מזיקים שמתרחשים בכלי הדם ועל אפשרות של דילדול עצם. למרות ש 80% מהנשים בגיל המעבר חוות גלי חום, רק 20%-30% בלבד פונות לטיפול רפואי.
למרות שהגיל הממוצע של גיל המעבר עומד על 51 שנים, גלי חום יכולים להתחיל לפני המחזור החודשי האחרון ולהימשך במשך מספר שנים לאחר הכניסה לגיל המעבר. מחקרים מראים כי משך הזמן הממוצע של תסמיני גיל המעבר וביניהם גלי חום עומד על 7-9 שנים (1). עדויות רבות של נשים מעידות על כך שהשכיחות של גלי חום בשלב הראשון של חדלון הוסת מגיעה לשיאה בתקופה של הוסת האחרונה ויורדת מיד לאחר מכן.
יחד עם זאת, למרות שהתדירות והחומרה של גלי החום יורדות עם הגיל אצל מרבית הנשים, חלקן ממשיכות לדווח על תסמינים מתמשכים גם בעשור השביעי והשמיני לחייהן. מחקר שפורסם לאחרונה ע"י המרכז הרפואי Mayo Clinic הראה, כי גלי חום עדיין עשויים להופיע אצל נשים מעל עשור מאז שחוו את ראשית המנופאוזה (2).
מה הם הגורמים לגלי חום ?
גלי חום בגיל המעבר מתרחשים כתוצאה מחוסר תפקוד תרמו-רגולטורי בהיפותלמוס, או בשפה פשוטה, בגלל שמנגנון הוויסות של חום הגוף השתבש. ככל הנראה התפקוד הלקוי נובע מרמות נמוכות של אסטרוגן, שהוא אחד המאפיינים של סיום תקופת הפוריות באישה.
תחושת החום נגרמת כתוצאה מהתרחבות כלי דם היקפיים. במצב זה, זרימת הדם בעור מוגברת וגורמת לתחושת חום והזעה. הזיעה עלולה לגרום לאובדן חום גוף מהיר, ולכן לאחר שלב ההזעה, הגוף עלולה להגיב בצמרמורת שמטרתה להחזיר את טמפרטורת הגוף למצבה הנורמלי.
מספר מאפיינים ידועים כקשורים באופן משמעותי לסיכון מוגבר להתפתחות גלי חום בגיל המעבר והם עישון סיגריות ועודף משקל.
מחקר שחקר את הנושא הראה כי נשים שסבלו מעודף משקל, סבלו יותר מגלי חום וכאשר הן נכנסו לתהליך של ירידה במשקל, הן דיווחו על שיפור בגלי החום מהם סבלו (3).
(למעבר למאמר בו התייחסתי לגורמים לעודף משקל בגיל המעבר ואיך להימנע מעלייה במשקל, אפשר ללחוץ כאן).
עישון עשוי אף הוא לגרום לגלי חום חמורים ותכופים יותר.
האם גלי חום גורמים להפרעות שינה ?
הפרעות שינה הן מצב שכיח בתחילת תקופת גיל המעבר. אחד המאפיינים הבולטים של גלי חום הוא שהם שכיחים יותר בלילה מאשר ביום וגורמים לעוררות משינה.
לכן גלי חום המופיעים בלילה (הזעות לילה) עשויים להיות הגורם העיקרי להפרעות שינה.
מחקר בנושא הראה כי גלי חום היוו חלק ניכר לגורמי הערות במהלך הלילה בקרב נשים בגיל המעבר (4). עם זאת, ישנם גורמים נוספים הגורמים להפרעות שינה בקרב נשים בתקופה זו, כמו דום נשימה בשינה (OSA), חרדה ודיכאון.
הטיפול הטבעי בעזרת הצמח קוהוש שחור
קיים עניין רב בכלי טיפול שונים מעולם הרפואה הטבעית המסייעים לנשים הסובלות מגלי חום. אמצעים פשוטים כמו הורדת טמפ' החדר, שימוש במאווררים, שינה בבגדים הניתנים בקלות להסרה, שמירה על משקל גוף תקין, הימנעות מעישון ושתיית אלכוהול וניהול מתחים מיטבי. כל אלו יכולים לסייע בהפחתת גלי חום.
יחד עם זאת, בולט במיוחד בטיפול הטבעי בגלי חום הוא צמח המרפא "קוהוש שחור".
קוהוש שחור (Cimicifuga Racemosa) הוא צמח מרפא שמקורו בצפון מזרח אמריקה, ונעשה בו שימוש מסורתי בקרב אינדיאנים ואירופאים למצבים שונים במעגל חיי האישה.
כיום, קוהוש שחור משמש בעיקר כטיפול בתסמיני גיל המעבר, לרבות גלי חום, הזעות לילה, הפרעות שינה ושינויים במצב הרוח (5).
קוהוש נמצא כבעל השפעה על קולטנים מרכזיים בהיפותלמוס השולטים על מרכזי הויסות התרמים, פעילות המסבירה את יכולת הפחתת גלי החום שנצפתה במחקרים.
כמו-כן, הצמח ידוע בשל יכולת הפעלה סלקטיבית של קולטני אסטרוגן (SERM). מסיבה זאת, עלו חששות שמה קוהוש שחור עלול לעורר יצור עודף של אסטרוגן ברקמת שד ולהגדיל את הסיכוי להישנות אצל נשים שחלו בסרטן השד. אך עד כה אין שום ניסוי שהצליח להוכיח כי קוהוש שחור מזיק אפילו לנשים המתמודדות עם סרטן שד פעיל.
בסקירה שיטתית של קוהוש שחור בהקשר לסרטן השד (6), שני מחקרים תצפיתיים לא מצאו קשר בין שימוש בקוהוש שחור לבין סיכון לסרטן שד ראשוני, ומחקר אחד מצא סיכון מופחת לסרטן שד ראשוני בקרב נשים לאחר גיל המעבר בהשוואה לאחרות שלא השתמשו בו.
נשים עם היסטוריה של סרטן השד, מחקר תצפיתי אחד בחן את הסיכון להישנות ומצא סיכון מופחת לחזרת המחלה.
כמו-כן, במחקרים שנבדקו בסקירה השיטתית לא נצפתה השפעה משמעותית של קוהוש שחור על רמות ההורמונים במחזור הדם או על פרולפריציה ברקמות המגיבות לאסטרוגן.
לסיכום, אין עדויות לכך שקוהוש שחור מגביר את הסיכון לסרטן השד או להישנותו.
ליתר ביטחון, אציין גם ניסוי בתנאי מעבדה שבחן את השפעת הצמח על רקמת תאי סרטן השד (7), וגם במקרה זה לא נצפתה השפעה הורמונאלית, אלה להיפך – עיכוב חלוקת תאי סרטן ואף מוות של חלק מהתאים!
יחד עם זאת, בעקבות מספר דיווחי מקרה של רעילות בכבד לאחר שימוש בקוהוש שחור, פורסמה סקירת מחקרים להערכת בטיחות השימוש בצמח לפיה מדובר בקשר אפשרי אך לא נסיבתי (8). לכן מומלץ לנקוט זהירות רק במקרים של מחלת כבד פעילה בלבד.
במחקר מ 2003 נבחנה בטיחות ויעילות השימוש בקוהוש שחור בשילוב עם התרופה טמוקסיפן. נשים שאינן בגיל המעבר (גילאי 35 עד 52) לאחר אבחנה של סרטן השד שעברו טיפול כימותרפי, ניתוח וטיפול משלים בתרופה טמוקסיפן, חולקו באופן אקראי לקבוצה שנטלה טמוקסיפן ותמצית קוהוש שחור וקבוצת בקרה ללא טיפול נוסף בצמח המרפא.
לאחר מעקב של שנה, החוקרים דיווחו שקרוב למחצית מהנשים שנטלו גם תמצית קוהוש שחור חיו ללא גלי חום בכלל (9).
בקליניקה, אנו ממליצים לשלב בתהליך הטיפול את הפורמולה MOTHER-WORT המכילה קוהוש שחור ובנוסף גם את הצמחים אנאמרנה, זנב ארי ואמבליקה.
לפורמולה השפעה מאזנת על הציר ההורמונלי, מרגיעה ונוגדת חרדה, ומיועדת לתמיכה בתסמיני גיל המעבר כגון: גלי חום, הזעה, שינויים במצב הרוח, חוסר שקט פנימי ודפיקות לב מואצות.
לרכישת פורמולת צמחי המרפא MOTHER WORT בחנות הקליניקה אפשר ללחוץ כאן.
מקורות